Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΜΠΡΑΒΟ : Δεύτερο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «CanSat», για την ομάδα του 3ου Λυκ. Μυτιλήνης με τον «Icaromenippus 3D»!



 Το τρίτο κατά σειρά «παιδί» των μαθητών του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης, ο «Ιcaromenippus 3D», επιστρέφει από τη Νορβηγία νικητής! Ο δορυφόρος κατάφερε, χάρη στη δουλειά που έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες οι «γονείς» του, να βρεθεί ένα χιλιόμετρο πάνω από το έδαφος της Γης και να απεικονίσει τρισδιάστατα τις λήψεις που έκανε. Και κέρδισε το δεύτερο βραβείο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού «CanSat», χαρίζοντας στα παιδιά και τον καθηγητή τους, Γιώργο Κοντέλλη, ένα πολύ σημαντικό βραβείο.

 Όπως έγραφε το «Ε» πριν από λίγο καιρό, ο «Icaromenippus 3D» είναι ένα εξελιγμένο μοντέλο του πρώτου δορυφόρου με τον οποίο συμμετείχε στον ίδιο Διαγωνισμό, πριν από δύο χρόνια, προηγούμενη ομάδα του Σχολείου, και πάλι με τον κ. Κοντέλλη, ο οποίος τότε είχε λάβει και το 3ο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων που ακολούθησε. Το όνομα του «Icaromenippus 3D» αποτελεί ένα λογοπαίγνιο μεταξύ του αριθμού «τρία» (αφού είναι ο τρίτος δορυφόρος που κατασκευάζει το Σχολείο) και της αποστολής που όφειλε να φέρει εις πέρας κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού στη Νορβηγία και η οποία αφορούσε στη λήψη εικόνων της επιφάνειας της Γης ένα χιλιόμετρο πάνω από το έδαφος και στην τρισδιάστατη απεικόνισή της, μέσα από ειδική επεξεργασία.

 Η ημέρα της εκτόξευσης… Η ομάδα τού «Icaromenippus 3D» – 10 μαθητές, ο κ. Κοντέλλης και ο διευθυντής του Σχολείου, Μιχάλης Καπιωτάς – αναχώρησαν για τη βορειοευρωπαϊκή χώρα το περασμένο Σάββατο. Μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, οπότε κι έγινε η εκτόξευση των δορυφόρων όλων των ομάδων που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό, οι μαθητές πραγματοποιούσαν συνεχώς δοκιμές, αφήνοντας στην άκρη ακόμη και τον ύπνο τους. «Τα παιδιά είχαν πολύ έντονα την αίσθηση του καθήκοντος», δήλωσε χτες στο «Ε» ο κ. Κοντέλλης. «Είχαμε δει πως ήμασταν στους καλύτερους και θέλαμε να ανταμειφθούμε, όχι απλώς να… εντυπωσιάσουμε τους κριτές!» Οι προσπάθειες και τα ξενύχτια δεν πήγαν χαμένα. Ο «Icaromenippus 3D» κατάφερε να κάνει τις λήψεις του χωρίς κανένα πρόβλημα, την ίδια στιγμή που δορυφόροι άλλων ομάδων καταστρέφονταν κατά την εκτόξευσή τους ή όσο βρίσκονταν «εν δράσει».


Όλα έγιναν στη χιονισμένη περιοχή Άντεα, στο πιο βορεινό τμήμα της Νορβηγίας, πάνω από τον αρκτικό κύκλο γύρω στις 5:30 το απόγευμα, ενώ η ομάδα ξενύχτησε άλλο ένα βράδυ, προκειμένου να επεξεργαστεί τα δεδομένα που είχε συλλέξει ο δορυφόρος της. Για μήνες προσπαθούσαν για τον «Icaromenippus 3D» οι μαθητές του 3ου Λυκείου Μυτιλήνης… … και η απονομή Η απονομή, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, χάρισε στην ομάδα του 3ου Λυκείου το 2ο βραβείο, με πρώτη την ομάδα της Σκωτίας και τρίτη αυτή της Πορτογαλίας. Το έπαθλο ήταν ένα γυάλινο γλυπτό με τρισδιάστατη απεικόνιση ενός «CanSat» στο εσωτερικό του, ενώ στους μαθητές θα δοθεί ως δώρο κι ένα τηλεσκόπιο. «Ήταν μια φοβερή εμπειρία!», λέει ενθουσιασμένος ο μαθητής Ηλίας Ψυρούκης, υπεύθυνος για την τρισδιάστατη απεικόνιση, την ανάπτυξη λογισμικού και την προώθηση του όλου εγχειρήματος. «Από τη μέρα που έγινε η εκτόξευση μέχρι την επομένη, δεν κοιμηθήκαμε καθόλου, αλλά αυτό δεν έχει καμμία σημασία.

 Ήμαστε συνέχεια μέσα στα χιόνια, σε ένα πολύ ωραίο τοπίο – καταφέραμε να κολυμπήσουμε κιόλας στα παγωμένα νερά. Νομίζω πως όσα ζήσαμε και είδαμε δεν τα έχει δει κανένας άλλος και νιώθουμε πολύ τυχεροί γι’ αυτό!» «Στην απονομή έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτοποριακό σχεδιασμό που είχαν, στις ιδέες που έβαλαν, στο μεράκι και στην ομαδικότητά τους. Και είναι τρομακτικό το ότι αναγκάσαμε τους πάντες να μιλούν ελληνικά, με το όνομα του δορυφόρου μας!», προσθέτει ο κ. Κοντέλλης. «Η βράβευση αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν τα παιδιά στο Σχολείο μας, χωρίς υποδομές, χωρίς εργαστήρια, δουλεύοντας πολλές φορές εκτός ωραρίου, απογεύματα, διακοπές κ.λπ.», δήλωσε κλείνοντας και ο κ. Καπιωτάς. «Σα διευθυντής του Σχολείου, συγχαίρω τα παιδιά και τον καθηγητή τους, κ. Κοντέλλη, κι ευχαριστώ από την πλευρά μου τους γονείς των παιδιών που μας τα εμπιστεύθηκαν, τους ανθρώπους που βοήθησαν την αποστολή, και τους χορηγούς που διέθεσαν αρκετά σεβαστό ποσό για τη συμμετοχή στο Διαγωνισμό, που χωρίς τη συμβολή τους δε θα ήταν δυνατή.» Όλη η αποστολή του 3ου Λυκείου


Η αποστολή του 3ου Λυκείου που επιστρέφει το Σάββατο από τη Νορβηγία, αποτελείται, πέρα από τον καθηγητή Γιώργο Κοντέλλη και το διευθυντή Μιχάλη Καπιωτά, από 10 συνολικά μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου. Η δεκαμελής ομάδα τού «Icaromenippus 3D», με τον καθηγητή Γιώργο Κοντέλλη Αναλυτικά, τα ονόματα των μαθητών της αποστολής είναι: Γιώργος Χατζέλλης (ανάλυση δεδομένων, τρισδιάστατη επεξεργασία, μοντελισμός, κατασκευή), Ηλίας Ψυρούκης (ανάπτυξη λογισμικού, επεξεργασία δεδομένων, τρισδιάστατη απεικόνιση και μοντελισμός), Ηλίας Θεοδωρίδης (κατασκευή, ηλεκτρονικά, υλικό, τρισδιάστατη απεικόνιση), Ευστράτιος Τσιρτσής (ανάπτυξη λογισμικού, ηλεκτρονικά, ανάλυση δεδομένων, υλικό), Ιωάννης Μυρσινιάς (κατασκευή, ηλεκτρονικά, υλικό, τηλεπικοινωνίες), Αλέξανδρος Αλαμανέλλης – Ζισιμόπουλος (στήσιμο ηλεκτρονικού υλικού), Ευστράτιος Μακρής (υλικό, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικά), Γιώργος Πολυχρόνης (υλικό, ηλεκτρονικά, κατασκευή), Μυρσίνη Σβώρου (κατασκευή, τρισδιάστατος μοντελισμός και απεικόνιση, τηλεπικοινωνίες), Ελένη Γαβριηλάτου (τρισδιάστατη απεικόνιση και χάρτης, τηλεπικοινωνίες). Το σήμα της ομάδας έχει φιλοτεχνήσει ο συμμαθητής τους Φίλιππος Βλάχος, ενώ την ομάδα βοήθησε και ο χαρτογράφος και πολιτικός μηχανικός Γιώργος Τάταρης.

 http://www.emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου